Doğum Rapor Parası Hesaplama
Doğum raporu parası hesaplama, doğum yapan çalışan anneleri yakıdan ilgilendirmektedir. Bebek sebebi ile çalışma hayatından uzak kalan iş kadınları bu yardım sayesinde bir çok sıkıntısından kurtulabilmektedir. Bu ödenek devlet tarafından ödenen önemli bir yardımdır.
Resmi adı analık iş göremezlik ödeneği olan bu rapor 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasanın 18. Maddesinde belirtilen bu program sebebi ile çalışma hayatına ara veren kadınların maddi kayıplarını minimize etmek için devlet tarafından destekleniyor. Böylece bununla birlikte iş verenlerde çalışamayan iş kadınlarına maaş ödemek zorunda kalmıyorlar.
Doğum Süt Parası Rapor Başvurusu Nasıl Yapılır
Günümüz sürecinde artık birçok hastane E-rapor gibi bir sistem kullanmaktadır. Hal böyle olunca da raporunuz anında sgk sistemine işlenip işlemler hızlandırılmaktadır. Tabi bazı hastaneler hala bu sisteme geçemedikleri için aynı şeyler onlar için geçerli değildir. Bu durumda ise raporu doktorunuzdan alıp Sosyal Güvenlik İl veya İlçe Müdürlüklerine götürerek başvuruda bulunmanız gerekiyor. Onlar da bu raporun sisteme girişini manuel olarak sağlamış oluyorlar.
Doğum Parası Hesaplama Tablosu
doğum rapor parası hesaplama hiç şüphesiz ki en önemli konudur. Günlük doğum parası, günlük brüt maaşlık 2/3’üne tekabül etmektedir. Hesaplama yapılırken ilk üç brüt maaş öncelikli olarak toplanıp hesaplanmasıdır. Bu son üç aylık maaşın toplamını 90’a bölerek günlük brüt maaş bulunur. Bu rakamın 2/3’ü doğum rapor parası olarak hesaba ödenir. Örneklerle açıklarsak daha anlaşılır ve kalıcı olur diye düşünüyorum
Örnek : Son üç aylık brüt maaşı 6000 TL olan bir kadın çalışanın;
Aylık brüt 2000 TL’den 3 aylık maaş toplam 6000 Tl Buradan da günlük maaş tutarını hesaplayalım. 6000/90=66,60 TL
Şimdi de günlük doğum rapor parası tutarını hesaplayalım. Günlük doğum rapor parası tutarının, brüt günlük maaş tutarının üçte ikisi olduğunu söylemiştik. 66,60 TL’nin üçte ikisi 44,40 TL’dir.
44,40 TL x 112 gün= 4,972,80TL
Yukarıdaki hesaplamada da gördünüz üzere 2000 TL brüt maaşı olan bir kadın çalışan 4972 TL doğum rapor parası alabilir. Brüt maaşınız ne kadarsa yukarıdaki verdiğimiz hesaplama tablosuna göre ne kadar doğum rapor parası alacağınızı hesaplayabilirsiniz. 2000 TL brüt maaş, evli olup olmadığınıza, çocuk sahibi olup olmadığınıza göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak 1550 TL net maaşa tekabül etmektedir. Yani doğum raporu parası aşağı yukarı aldığınız maaşla aynı tutar civarında olur.
Doğum Raporu Parası Ne Zaman Nereye Yatar
En çok sorulan soru hesaplama kısmı da olsa bu kısım da hatırı sayılır şekilde ilgi görmektedir. Doğum raporu 1 hafta ile 2 hafta arasındaki bir zaman diliminde PTT’ye yatırılır. SGK’da aksaklıklar görülse çoğu zaman 10 günlük bir süreyi aşmamışlardır. Doğum raporu parası evraklar verildikten sonra evrakın verilme şekline göre değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik ortalama 20-45 gün kadar sürmektedir. Paranın yatırılıp yatırılmadığını E-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz.
merhaba hesabı sizin verdiğiniz şekilde yaptım tam olarak doğru bir şekilde çıktı teşekkür ederim.